Pages

vineri, 31 ianuarie 2014

Tocanita de bame cu carne de porc (picanta)

Astazi am gatit pentru prima data o tocanita de bame si ma bucur tare mult ca le-am descoperit.
Daca nici voi nu stiti ce sunt bamele, va las mai jos un fragment dintr-un articol gasit pe net care sa va lumineze:

"Bama (sau Okra, cum este cunoscută în vest)  este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte bumbacul, arborele de cacao şi hibiscusul). Este o plantă anuală, care crește până la 2m înălțime. Frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde, cu puf, având lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe.
Bama este cultivată în zonele tropicale și temperate mai calde, pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu semințe rotunde, albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) și mâncate ca legume. Frunzele pot fi folosite la îngroșarea supelor.
În ţările arabe, bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume și cu carne. De asemenea, este folosită în bucătăriile din India, Brazilia și insulele Caraibe." diversificare.ro

Ingrediente:

- 400 gr carne de porc
- 1 lingura salvie
- 1 lingurita piper macinat
- 1 lingura condiment grill
- 1/2 lingura boia dulce
- 400 gr bame congelate (sau proaspete)
- 6-8 rosii in sos tomat
- 3 linguri ulei
- 4-5 linguri faina
- 4 catei de usturoi
- 1/2 cana sos chili dulce
- 3 linguri boia iute
- 1/2 lingurita cimbru
- 1/2 lingurita tarhon
- 1 lingurita piper macinat
- 1-2 lingurite sare de mare
- 1 lingura marar
- 2 linguri patrunjel

Mod de preparare:


Probabil v-ati dat seama deja ca vorbim de o tocanita picanta. Nu exagerat de picanta dar daca nu va place sa mancati picant puteti inlocui ingredientele picante.
De asemenea puteti simplifica reteta daca doriti.

Carnea de porc se spala, se taie bucati si se freaca bine cu salvie, piper, boia dulce si condiment pentru grill.
Se pune in tigaia incinsa, se adauga apa pana la jumatate si se lasa sa fiarba pana mai scade apa cand se intorc bucatile pe partea cealalta.
Puteti incerca sa vedeti daca a fiert suficient. Daca mai trebuie fiarta adaugati apa, daca nu, lasati sa se rumeneasca frumos in tigaie.

Intr-o oala puneti 2L de apa si o lasati sa fiarba. Adaugati putina sare si otet in apa.
Bamele se pun cand apa fierbe, se acopera oala cu un capac si se mai lasa cateva minute.
Se adauga rosiile taiate felii si uleiul.
Dupa 3-5 minute se adauga sosul de la rosii amestecat cu faina si piper. Se amesteca bine.
Dupa inca 5 minute adaugam sosul chili amestecat cu boia iute si usturoi.
Se mai lasa sa fiarba vreo 2 minute, se adauga tarhonul, cimbrul si sarea, carnea de porc, se mai lasa sa fiarba vreo 5 minute.
Se stinge focul si se adauga mararul si patrunjelul.

In cazul in care se serveste fierbinte trebuie tinut cont de faptul ca temperatura ridicata face tocanita sa para mai picanta decat este.

Este foarte gustoasa si o puteti servi cu paine sau, de ce nu, mamaliga :)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...