Pages

vineri, 28 februarie 2014

Orez cu linte si mazare

Nu stiu daca v-am spus pana acum dar noi suntem la 'saptamana cu legume', de unde si acest orez cu linte si mazare.
Pentru niste mancaciosi ca noi este destul de greu sa o tii numai pe 'buruieni' (citat din sotu') dar merita, macar ca nu te mai simti greu si satul de aproape sa-ti vina rau dupa masa.
Cand esti obisnuit sa mananci orice si oricat si fara program, nu strica sa te inhami la o perioada din asta in care sa mananci sanatos.
Saptamana noastra cu legume consta in ce? In principiu in mancaruri fara carne si grasimi inutile, paine putina spre deloc, zero dulciuri, prajeli, fainoase.
Improvizam meniuri din legume, oua si uneori branza, ca in cazul de fata.
Stiu o sa spuneti 'da si branza e grasa', eh, cateva grame de branza de oaie n-a omorat pe nimeni si cu siguranta rau nu face.

Am servit acest orez cu branza de oaie si salata de varza cu castraveti.

Ingrediente:

-  1 ceapa medie/mare
- 4 catei de usturoi (sau dupa gust)
- 1/2 ceasca ulei de masline
- 1 ceasca orez
- 1 cana mazare (sau 1 1/2 daca va place)
- 1 ceasca rasa linte (am folosit maro dar poate fi de oricare)
- 1 morcov mediu
- 1 rosie proaspata cubulete
- 1 praf cimbru
- 1/2 lingurita sare (am folosit de mare)
- 1/2 lingurita boia dulce
- piper dupa gust
 - 1 legatura marar

Mod de preparare:

 Prima data tocam ceapa si usturoiul si le punem in tigaie peste uleiul de masline bine incins.
Un sfat: cand cumparati ulei de masline cititi cu atentie eticheta. Unele nu sunt recomandate pentru prajit.
Le lasam pana devin aurii (foc mare, amestecand treptat).
Apoi adaugam orezul si il lasam pana isi schimba culoarea (auriu-maro deschis). Mare grija sa nu il lasati sa se prinda sau sa se arda.
Ca tip mazare am folosit congelata. Partea buna este ca se dezgheata si lasa apa. Lasam si mazarea 2-3 minute amestecand din cand in cand dupa care adaugam lintea, un praf de cimbru si turnam apa cat sa le cuprinda pe toate.
Punem capacul si lasam sa fiarba la foc mic spre mediu.
Dupa ce a inceput sa fiarba punem morcovul taiat rondele (sau il puteti rade).
Se lasa sa fiarba incet, amestecand o data la cateva minute pentru a fi siguri ca nu se lipeste orezul.
Cu timpul orezul se umfla si absoarbe apa. Cand vi se pare ca toata apa a fost absorbita gustati orezul. Daca este fiert nu mai adaugati apa, daca vi se pare ca mai trebuie sa fiarba mai puneti cam o ceasca de apa.
In principiu se lasa pe foc cam 5 maxim 10 minute din momentul in care au inceput sa fiarba. Cel mai bine este sa gustati si astfel o sa stiti daca mai este necesar sa stea pe foc sau nu.
Dupa ce au fiert toate legumele  adaugam rosia cubulete. De ce nu punem rosia la inceput? Pentru ca in aproape orice mancare, daca pui rosia/bulionul/sosul de tomate de la inceput nu iti mai fierb celelalte legume.
Mai lasam 2-3 minute si condimentam cu sare, piper si boia si dupa alte 2 minute stingem focul si adaugam mararul tocat.

Pentru mai multa aroma eu am mai pus 2 catei de usturoi tocati cu 2 minute inainte de a inchide focul.

P.S. Daca nu ati mai mancat linte pana acum si nu stiti daca ar fi pe gustul vostru, aduce putin cu fasolea. Sotul meu, un carnivor convins, a etichetat aceasta mancare (dupa ce a mancat tot din farfurie, si nu de foame) ca fiind "neasteptat de comestibila" :D adica foarte buna. Dar nu a folosit expresia "foarte buna" pentru ca, probabil, saptamana viitoare in loc de pizza i-as fi dat linte, ceea ce nu suna foarte apetisant.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...