Pages

vineri, 28 februarie 2014

Tarta cu lamaie si bezea (Lemon Meringue Pie)



Tarta cu lamaie si bezea are o istorie fascinanta. Cremele de lamaie exista inca din Evul Mediu dar tarta cu lamaie si bezea a fost perfectata in secolul 17  si exista sub forma in care o putem vedea acum din secolul 19. Cea mai veche reteta cunoscuta ii este atribuita lui Alexander Frehse, un bucatar elvetian.
Tarta cu lamaie este foarte fresh si fina datorita cremei de lamaie si a stratului de bezea.
Reteta urmatoare apartine Angelei Nielsen, una dintre cele mai bune retete de meringue pe care le-am vazut pana acum.

 

Ingrediente blat:

-175 gr faina
- 100 gr unt rece taiat bucati mici
- 1 lingura zahar pudra
- 1 galbenus de ou

Ingrediente crema:

- 2 linguri rase amidon de porumb
- 100 gr zahar pudra
- coaja rasa de la 2 lamai mari
- 125 ml zeama de lamaie (de la 2-3 lamai)
- zeama de la 1 portocala mica
- 85 gr unt taiat bucati
- 3 galbenusuri de ou si 1 ou intreg

Ingrediente bezea:

- 4 albusuri la temperatura camerei
- 200 gr zahar pudra
- 2 lingurite rase de amidon de porumb

Mod de preparare:


In primul rand trebuie sa mentionez ca pentru blat avem nevoie de zahar fin pudra iar pentru crema si bezea de zahar granulat pudra (nu de consistenta fainei dar nici mare ca zaharul tos). Il puteti rasni in asa fel incat sa iasa cum trebuie: mai mult timp pentru zaharul fin si mai putin pentru cel granulat.

Pentru aluat este indicat sa folositi un robot de bucatarie in care se pun faina, untul, zaharul, galbenusul si 1 lingura de apa rece. Se apasa butonul doar cateva secunde pana cand se amesteca toate dupa care se scoate continutul pe o suprafata pe care s-a presarat faina. Se framanta pana se leaga si se intinde intr-o foaie care sa incapa intr-o tava de tarta de 23 cm diametru si 2.5 cm inaltime (sau dimensiuni similare).

Daca nu aveti un robot de bucatarie puteti incerca sa framantati cu mana de la inceput avand grija ca toate ingredientele sa fie bine incorporate.

Dupa ce ati asezat in tava aluatul taiati marginile care depasesc marginile tavii.
Aluatul o sa fie destul de dens asa ca nu va speriati daca o sa se crape.
Punctati cu furculita din loc in loc, acoperiti cu o folie (poate fi si foaie de copt) si lasati la rece 1/2-1 ora sau peste noapte.

Aluatul se coace timp de 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius cu foaia de copt deasupra. Dupa 15 minute se indeparteaza hartia si se lasa pana cand alutul isi schimba culoarea (se face auriu). Apoi se scoate din cuptor si se da deoparte.
---------------------------------------------------------------------------------------
Cat timp se coace aluatul se pregateste crema.
Intr-o cratita medie se amesteca amidonul, zaharul si coaja de lamaie. Se adauga treptat zeama de lamaie in timp ce amestecati.
Zeama de portocala se completeaza cu apa pana la 200 ml si se adauga treptat in cratita, amestecand.
Cratita se pune pe foc mediu si se amesteca continuu pana cand amestecul se ingroasa, crema fiind foarte fina (fara cocoloase).
Cand amestecul face bule se ia de pe foc si se adauga untul, amestecand cu telul pana cand se topeste.
Se amesteca galbenusurile si oul intreg cu celelalte ingrediente si se pune cratita iar pe foc mediu.
Se amesteca energic timp de cateva minute dupa care se ia de pe foc.
----------------------------------------------------------------------------------------
Se pun albusurile intr-un bol si se mixeaza pana cand se fac spuma tare.  Daca doriti puteti sa le bateti cu un tel dar o sa dureze mai mult.
Apoi se adauga jumatate din cantitatea de zahar, cate o lingura treptat. Se amesteca dupa fiecare lingura atat cat sa se incorporeze.
Dupa aceea se adauga amidonul si restul zaharului. Se amesteca bine pana cand amestecul devine gros si fin.

Se incalzeste iar crema cu lamaie si se pune peste aluatul copt.
Dupa ce a fost intinsa crema este randul bezelei. Puneti linguri de compozitie de bezea langa margini intinzand spre centru. Daca puneti compozitia in mijloc este posibil sa se scufunde in crema. Se intinde pana cand atinge marginile aluatului, pe toata suprafata tartei. Faptul ca atinge marginile aluatului va tine bezeaua in loc si o va impiedica sa se miste pe suprafata cremei.
Compozitia de bezea ramasa o puteti pune in mijloc intinzand-o spre margini si facand forme cu lingura.
Se pune totul inapoi in cuptor timp de 18-20 de minute pana cand tarta isi va schimba culoarea.
Dupa ce s-a copt se lasa in tava 30 de minute apoi se scoate si se mai lasa intre 30 min si 1h inainte de a fi feliata.
Se mananca in aceeasi zi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...