Pages

duminică, 8 iunie 2014

Ce faci cand se afuma mancarea?


Printre retete usoare si delicioase incepem o serie de "sfaturi si trucuri" pentru momentele mai putin placute in bucatarie.
Oricat de atenti am fi si oricat am incerca sa facem totul ca la carte, din cand in cand tot mai facem nefacute, cu sau fara voia noastra.
O situatie neplacuta este cand se prinde mancarea si incepe sa miroasa a afumat/ars.
Daca miroase a ars e posibil sa fie prea tarziu dar daca doar se afuma putin inca mai exista o sansa.

Presupunand ca gatim ceva intr-o oala/cratita, o mancare ce necesita amestecare din cand in cand cum ar fi: mancare de cartofi, varza calita, bulion, zarzavat, tocanita, sos, orez cu lapte etc etc etc

Puteti observa ca "ciorba" nu e pe lista... Culmea in bucatarie e sa arzi ciorba. Daca vreodata vi se intampla, pe principiul "da-l mai tare si inchide-l", ori va bagati mintile in cap si nu va mai jucati/uitati la telenovele in timp ce gatiti, ori va lasati de meserie si mancati pe la rude sau prin vecini.

Un exemplu de ars ciorba e al meu sot care a reusit sa faca scrum o ciorba de burta, el de obicei gatind foarte bine.
Cum arzi o ciorba de burta? Pai o pui la foc pe la 12 noaptea, cu multa apa sa fii sigur ca are ce fierbe chiar daca uiti de ea, apoi o uiti pe foc pana pe la 5 dimineata (pentru ca intre timp te joci cu maxima concentrare) si realizezi ce prostie ai facut abia cand fumul trece prin 2 usi inchise si incepe sa ti se invarta girofarul, nestiind cum sa scoti duhoarea din casa mai repede.
E de la sine inteles ca vreo 3 zile a mirosit numai a fasii de burta arse.

Sa revenim.

Daca ti se intampla sa ti se prinda mancarea, iei cratita de pe foc, pregatesti o alta cratita de aceeasi dimensiune si rastorni din prima in cea de-a doua.

NU racai fundul cratitei ca altfel degeaba mai muti mancarea.
Ce e prins lasi acolo.
In niciun caz nu amesteci racaind fundul cratitei inainte de a transfera mancarea.
Simti ca miroase? Fuguta muti in alt vas si continui fierberea.

Daca miroase prea tare si arsura si-a raspandit "mireasma" in toata mancarea... Poti s-o arunci.

Spor la gatit si la cat mai multe mancaruri neafumate :)


Un comentariu:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...